Znamy wyniki Konkursu Kulinarnego “Fasolkowe wypieki” 2020, który zorganizowało Stowarzyszenie Przyjaciół Wyspy Sobieszewskiej . Jury, pod przewodnictwem krytyka kulinarnego Michała Turka, obradowało w dniu 23.11.2020 w Pensjonacie Stara Wędzarnia. Przyznano trzy nagrody, trzy wyróżnienia i jedno wyróżnienie specjalne.
Za najlepszy uznano fasolkowy torcik Agnieszki Gutowskiej: gratulujemy!
Drugie miejsce zajęło ciasto z powidłami Agnieszki Słowińskiej-Grzelka.
Trzecie miejsce zdobyło ciasto z malinami Anny Maron.
Przyznano także trzy wyróżnienia: Ewa Fait, Elżbiecie Pozorskiej i Dorocie Kłos.
Specjalne wyróżnienie otrzymali Ignacy i Antek Smilgin.
Galeria zdjęć dostępna jest na Facebooku Teraz Wyspa Sobieszewska: https://www.facebook.com/TerazWyspaSobieszewska/posts/1767892516699644.
Ogółem w konkursie oceniono 22 ciasta, które zostały następnie przekazane do Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku, w podziękowaniu służbom medycznym od mieszkańców Wyspy Sobieszewskiej. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Przyjaciół Wyspy Sobieszewskiej. Działanie dofinansowano z środków Miasta Gdańska przyznanych w konkursie ofert.