Po raz piąty Stowarzyszenie Wyspy Sobieszewskiej organizuje warsztaty oraz konkurs kulinarny. 8 i 9 listopada w Pensjonacie Stara Wędzarnia odbędą się prelekcje: krytyka kulinarnego Artura Michny „Tradycyje kulinarne Żuław” – oraz „W poszukiwaniu kulinarnych korzeni” – wykład Mieczysławy Cierpioł prezeski SPWS. Do stanięcia w kulinarne, konkursowe szranki zapraszamy 14 listopada.
Warsztaty Kulinarne
Stowarzyszenie Przyjaciół Wyspy Sobieszewskiej zaprasza do udziału w warsztatach kulinarnych Tradycyjna Kuchnia Pomorza i Żuław. Odbędą się 8 i 9 listopada o godz. 17.00 w pensjonacie Stara Wędzarnia. W programie dwie prelekcje: „Tradycyje kulinarne Żuław” – Artur Michna, krytyk kulinarny„W poszukiwaniu kulinarnych korzeni” – Mieczysława Cierpioł prezes SPWSWarsztaty jesień w pomorskiej kuchni. Wokół kapusty, brukwi, zupy klopsowej i chleba poprowadzą Ewelina Lubińska i Ewa Piórkowska z Koła Gospodyń Wiejskich Modraki Borzechowo oraz Mieczysława Cierpioł z Gdańskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego.
Konkurs Kulinarny
Bigos, zupa jednogarnkowa, chleby i drożdżówki – to potrawy i wypieki, które można zgłosić do V edycji Konkursu Kulinarnego organizowanego przez Stowarzyszenie Przyjaciół Wyspy Sobieszewskiej. Odbędzie się już w poniedziałek 14 listopada o godz. 18.00 w Starej Wędzarni (ul. Nadwiślańska 79). Wymagania:
Dla laureatów miejsc I-III przewidziano nagrody!
Zgłoszenia trwają do 12 listopada: [email protected], tel. 502 969 187.
Udział w warsztatach jest bezpłatny. Organizator zapewnia potrzebne materiały. Wydarzenie dofinansowane z środków Miasta Gdańska.