5 sierpnia (niedziela), w godz. 11.00-14.00 w „Wyspie Skarbów” Gdańskiego Archipelagu Kultury odbędzie się gotowanie z Michałem Turkiem. W środku lata przeniesiemy się do Włoch i weźmiemy to, co tam najlepsze: zupę. Pełną warzyw – ale żeby nie było, dodamy też coś z Kaszub i razem stworzymy minestrone. Wszystko to ugotujemy w wielkim kotle zawieszonym nad ogniskiem. Będzie też coś dla wegetarian: kolorowe hummusy ze świeżymi warzywami. A na deser kokosowe kulki mocy. Do zobaczenia na Kulinarnej Wyspie!
Michał Turek – dziennikarz i PR-owiec z 21 – letnim doświadczeniem. Prowadzi audycję kulinarną Turek Pomoże Od Kuchni: https://www.facebook.com/TurekPomozeOdKuchni. Kieruje FUNDACJĄ Plaster, która skupia się głownie na edukacji i zmianie nawyków żywieniowych dzieci i rodziców z różnych środowisk: http://www.fundacjaplaster.org.pl/. Prowadzi szkolenia dla organizacji pozarządowych z budowania wizerunku i komunikowania się z mediami. Kontestator rzeczywistości, badacz jej smaków, zapachów i odcieni. Jego pasja: człowiek, w każdym ze swoich wymiarów. Tropił go w dzikich Karpatach, szukał na dnie słowackich jaskiń i w katakumbach pod Długim Targiem w Gdańsku. Pasjonat Teorii Chaosu, własnoręcznie wyrabianych wędlin i dobrego napitku sprzed wieków. Wychowawca, niestrudzony badacz dawnych recept kulinarnych.
Wydarzenie finansowane ze środków Miasta Gdańska w ramach Programu Rozwoju Społecznego na Rzecz Wyspy Sobieszewskiej.