14 listopada odbyła się V edycja Konkursu Kulinarnego organizowanego przez Stowarzyszenie Przyjaciół Wyspy Sobieszewskiej. Hasłem przewodnim były tym razem tradycje kulinarne Pomorza i Żuław. Potrawy oceniane były w czterech kategoriach: zupy, bigos, wypieki drożdżowe i chleby. Poniżej prezentujemy laureatów i laureatki konkursu. Gratulujemy!
Kategoria Zupy
I miejsce Teresa Radgowska – zupa rybna
II miejsce Elżbieta Morawska -Stolarek – zupa fasolowa z grapena
III miejsce Ewa Jakubowska – zupa grzybowa z brzadem
Wyróżnienie – Zofia Wedekind – zupa fasolowa
Kategoria Bigos
I miejsce Antoni Smilgin – bigos staropolski „z Pana Tadeusza”
II miejsce Joanna Fait – bigos teściowej
III miejsce Radosław Smilgin – bigos nowopolski
Kategoria Wypieki drożdżowe
I miejsce Ewa Fait – drożdżowe ślimaczki z pomarańczą
II miejsce Joanna Fait – drożdżówka z owocami
III miejsce Halina Tomczak – szybki makowiec
Kategoria Chleb
I miejsce Zbigniew Ferger – chleb tradycyjny
II miejsce Joanna Fait – chleb gryczany
Nagroda publiczności – Zbigniew Ferger – chleb tradycyjny
Nagroda Jubileuszowa SPWS – bigos staropolski „z Pana Tadeusza”